keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Hämäläinen pitoleipä

Olen pohjimmiltani ainakin osittain hämäläistyttö ja perheemme juhliin on yleensä kuulunut pitoleipä. Ehdotin sitä myös kummipoikani ristiäisiin ja leivoinkin juhlapäivän aamuna muutaman pellillisen tätä maukasta leipää. Pitoleipä, kuten muutkin leivät, on parhaimmillaan heti tuoreena, mutta sen voi hyvin tehdä etukäteen ja pakastaa. Netistä löytyy jälleen erilaisia ohjeita, mutta minä tein äitin (suupiirteisen) ohjeen mukaan.

Food

Hämäläinen pitoleipä

5 dl maitoa tai heraa
1 pkt hiivaa
1 tl suolaa
100 g voita
4 dl kaurahiutaleita
8-9 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, pehmeä voi, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Alusta kimmoisaksi taikinaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Kaaviloin taikina kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Pistele levyt haarukalla ja jaa taikinapyörällä neliöiksi. Paista 275 asteessa vaaleanruskeaksi.

Leivät paistuvat todella nopeasti, joten kovin kauaksi uunista ei kannata lähteä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti