Apinan jouluvalmistelut alkavat vihdoin olla pulkassa ja nyt on vihdoin aika lisätä muutama herkku tännekin. Vähän on taas tatsi ollut hukassa, mutta harjoitus tekee mestarin ja silleen. Eilen söimme porukalla lipeäkalaa, joka on kerran vuodessa syötynä kyllä oikein jouluista syötävää. Apina keitti lipeäkalan pakkauksen ohjeen mukaan ja sen kaveriksi perunoita, valkokastiketta ja herneitä.
Jälkiruuaksi herkuttelimme luumukermahyytelöä. Se maistuu apinasta joululta aivan erityisen paljon. Ohje on Kotiruoka -kirjasta (Isotalo & Kuittinen).
100 g kivettömiä kuivattuja luumuja
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 liivatelehteä
1/2 dl vettä
Liota luumut vedessä. Hauduta ne pehmeiksi liotusvedessä ja soseuta keitinliemineen. Liota liivatelehtiä runsaassa vedessä 5-10 minuuttia. Vaahdota kerma ja mausta vaahto sokerilla. Sekoita luumusose ja kermavaahto varovasti tasaiseksi. Kiehauta 1/2 dl vettä ja sulata siihen puserretut liivatelehdet. Sekoita liivateliemi kermavaahtoon vähän jäähtyneenä. Kaada kulhoon tai annosmaljoihin. Jäähdytä kylmässä.
Syömään!
2 viikkoa sitten
0 kommenttia:
Lähetä kommentti