lauantai 11. syyskuuta 2010

Masukakku

Ystäväni odotti tuossa loppukesästä esikoistaan ja pidimme hänelle pienimuotoiset vauvakemut. Leivoin tällaisen kakun jälkkäriksi. Tämä oli yllättävän helppo toteuttaa parin kahvikupin ja leivontakulhon avulla.

Food

Baby shower -kakku

Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos varovasti käännelle muna-sokerivaahdon joukkoon. Paista 225 asteessa n. 6 minuuttia.

Täyte:
2-3 dl omenasosetta
4 dl vispikermaa
2 prk omena-kanelirahkaa
3 liivatetta
tilkka omenamehua

Kostutukseen: omenamehua

Liota liivatteita vedessä noin viisi minuuttia. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Liota liivatelehdet tilkkaan kuumaa omenamehua. Sekoita liivatteet rahkan joukkoon ja lisää kermavaahto.

Kokoa rinnat ja maha kelmulla vuorattuihin kahvikuppeihin ja puolipyöreään kulhoon. Leikkaa kääretorttulevystä sopivia palasia, kerros voi koostua useastakin pienestä palasta. Muista kostuttaa pohjalevyn paloja omenamehulla. Lisää kerroksittain omenasosetta ja kerma-rahkatäytettä. Anna kakkujen seistä viileässä muutama tunti ennen kumoamista.

Päälle:
115 g voita
250 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
marsipaania

Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja tomusokeria viitisen minuuttia. Lisää joukkoon tomusokeri. Kuorruta kumotut kakun osat kauttaaltaan tällä kreemillä. Koristele kakku marsipaanilla.

11 kommenttia:

Sumi kirjoitti...

Suloisen kaunis kakku!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vielä kertaalleen ihanista kemuista! Kakku oli aivan upea ja ikuisti upeasti koko kesän lempiasun =)

Pikkuhipsu kirjoitti...

Tää on kyllä hienon näkönen! :)

Anonyymi kirjoitti...

vau! t. Matte :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana!
Mie kysyisin, että kuinka tuo marsipaani käyttäytyy? Meneekö helposti kurttuun, alkaako pian hikoilemaan, onko vaikea levittää, entä värjätä? Wiltonin väriaineet taitavat olla kaikkein tymäköimpiä, ootk niitä tässä käyttänyt? Meinasin uskaltautau masukakku kokeilemaan sinun inspiroimana:) Mahtava kakku!

Maija kirjoitti...

Marsipaania on yllättävän helppo käsitellä ja kaulita, se on mielestäni "armollisempaa" kuin sokerimassa. Tein ekan marsipaanikakkuni parisen vuotta sitten ja jo se ensimmäinen onnistui.

Kuvan sininen on ihan kaupan valmista sinistä ja tuo ihon väri taisi olla luonnonvalkoisen ja vaaleanpunaisen sekoitusta. Muuten olen silloin tällöin käyttänyt just Wiltonin pastavärejä, ovat mielestäni laadukkaita ja helppokäyttöisiä.

Tällaisessa puolipyöreässä kakussa marsipaani ei erityisemmin pyrkinyt ryppyyn, sellainen lieriön (eli tavallisen) kakun muotoinen on hankalampi. Siihen tosin löytyy hyvä ohje leivontafoorumista.

Marsipaani alkaa helposti hikoilla, sen takia alla on hyvä olla tuo voi-sokerikreemi. Tosin, jos kakun tarjoaa heti kohta valmistamisen jälkeen, niin marsipaanin alla voi olla vaikka kermavaahtoa. Marsipaanikakkua ei myöskään kannata säilyttää tiiviin kuvun alla jääkaapissa tai kosteassa, esim. parvekkeella, vaikka siellä riittävän viileää olisikin.

Kokeile reippaasti vaan. Marsipaani on kuin muovailuvahaa, sen kanssa on ihan mukava askarrella!

Sari kirjoitti...

Kiitos! Ostinkin tänään sinisen ja luonnonvalkoisen pötkylän marsipaania ja meinaan rohkeasti kokeilla :) Harmillista, ettei tuota omena-kanelirahkaa enää ollut ainakaan meidän Prismassa myynnissä, täytyy katsoa jokin muu täyte. Kun kakku valmistuu pe päivällä, ja se viedään tarjolle iltapäivästä/alkuillasta, niin säilytänkö sen siis jääkapissa ilman kupua muutaman tunnin? Terkkusin Sari

Maija kirjoitti...

Omena-kanelirahka on ilmeisesti poistunut Valion tuotannosta, harmi kyllä. Vaniljarahka ajaa suurin piirtein saman asian, sekoita sitten joukkoon vaikka ripaus kanelia. Kakku säilyy hyvin jääkaapissa muutaman tunnin.

Sellainen mun piti vielä mainita, että marsipaania kannattaa käyttää reilusti. Ohut levy repeilee ja ryppyilee helpommin. Lisäksi reunoista tulee varmemmin siistit, jos marsipaania on tarpeeksi. Mukavia leivontahetkiä!

Sari kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, oot huippu! :)
Sen verran vielä kysyn, että riittääkö tosiaan yksi 4 munan kääretorttupohja, vai tarvitaanko niitä kaksi? Torstaina ja perjantaina sitten nähdään kuinka mun kävi. =)

Maija kirjoitti...

Ei kestä, kysele vaan, autan mielelläni, sikäli kun vaan osaan. Mikään superkokki tai -leipuri en ole, mutta muutaman tällaisen kakun ole onnistunut saamaan kasaan.

Mulle riitti yksi pohja, tosin keskimmäisen kerroksen kokosin useista paloista. Lisäksi kakku ei ollut mikään kauhean suuri, tosin kyllä siitä 6-8 naisihmistä sai kyllikseen. Lykkyä tykö, tulehan sitten kertomaan, että miten sujui!

Sari kirjoitti...

Kakku tehty ja syöty ja hyvinhän se onnistui! Mutta marsipaanin kanssa kyllä paloi hermot ja aikaa näin ensikertalaiselta.. Nyt kuitenkin uskallan kokeilla uudemmankin kerran. Kiitos inspiraattorille :)

Lähetä kommentti