sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Routapaisti

Routapaistin tekeminen on ollut suunnitelmissani jo jonkun aikaa (niin kuin moni muukin asia) ja nyt vihdoin sain aikaiseksi. Vähän ihmettelen vitkasteluani, sillä tämän yksinkertaisemmaksi ei todella herkullinen hirvipaisti tule. Ohjetta lunttasin Pastanjauhajilta, tosin google tiesi muutaman muunkin vaihtoehdon. Idea on kaikissa sama: jäinen paisti pannaan uuniin matalaan lämpötilaan ja maustetaan marinoimalla vasta kypsänä.

DSC_3770

Routapaisti

jäinen hirvipaisti (esim. 2-3 kg)

jälkimarinadiin:
2 l vettä
2 dl soijakastiketta
2 dl sokeria
400 g karkeaa merisuolaa
1 rkl rosmariinia
10 kokonaista mustapippuria
10 katajanmarjaa
5 laakerinlehteä

Kiehauta kaikki jälkimarinadin ainekset niin, että sokeri ja suola liukenevat. Anna liemen jäähtyä kunnolla, jottei liha jatka kypsymistä enää siinä vaiheessa, kun upotat sen marinadiin.

Laita paisti suoraan pakastimesta uuniritilälle. Alle kannattaa laittaa pelti tai uunipannu. Paista paistia 80-100 C:n lämmössä 8-10 tunnin ajan. Kannattaa käyttää paistilämpömittaria. Sen avulla saat lihan tarkemmin haluamaasi kypsyyteen. Näin alhaisessa lämpötilassa kypsyminen tapahtuu hitaasti, mutta paistin voi silti epähuomiossa ajella turhan kuivaksi.

Työnnä mittari lihaan, kun paisti on sulanut riittävästi - eli käytännössä muutaman tunnin paistamisen jälkeen. Sopiva sisälämpötila on 65-70 astetta.

Laita liha paistamisen jälkeen heti mausteliemeen ja anna sen jälkimarinoitua jääkaapissa 8-12 tunnin ajan. Jäähtyvä liha imee marinadista makua ja suolaa hieman pintakerrosta syvemmällekin. Valuta lopuksi paisti kuivaksi ja nauti se ohuiksi viipaleiksi leikattuna.

Minä en halunnut paistista kovin suolaista, joten pidin sitä marinadissa vain pari tuntia. Se riitti oikein hienosti, tosin paistini oli ohjeen paistia reilusti pienempi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti