perjantai 15. heinäkuuta 2011

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat ovat ihania joskin hieman työläitä tehdä. Siksi teimme niitä porukalla. Mummo lapsenvahdiksi ja konsultiksi, omat essut ja pulikat mukaan ja vähän kahvia termariin. Jo alkaa homma luistaa. Iso kasa piirakoita syntyi muutamassa tunnissa. Ohjeita taitaa olla yhtä monta kuin on tekijääkin, mutta meillä piirakat tehdään aina kokonaan ruisjauhosta.

Food

Karjalanpiirakat

Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5 1/2 dl ruissihtijauhoja

Täyte:
3 dl vettä
1,2 l maitoa
3 dl puuroriisiä
2 tl suolaa

Valmista ensin riisipuuro, suosittelen puuron keittoon kerroskattilaa. Keitä riisiä vedessä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna puuron kiehua puolisen tuntia. Mausta suolalla.

Valmista puuron kiehuessa kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainekset. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kiinteäksi, se ei kuitenkaan saa olla kovaa, koska kovasta taikinasta on vaikea kaaviloida ohuita pohjia. Leivo taikina tangoksi ja paloittele se 25 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne. Säilytä kakkaroita muovin alla, jottei pinta kuivuisi ja kovettuisi. Kaaviloi kakkarat kaulimella tai piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi piirakankuoriksi. Pinoa kuoret päällekkäin ja ripota jauhoja väliin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois piirakoita täyttäessäsi. Levitä kerros jäähtynyttä puuroa kuorelle, myös piirakan päihin etteivät ne kuivu paistettaessa. Ummista piirakat rypyttämällä. Tee matalia ryppyjä, korkeat palavat helposti uunissa. Paista piirakoita 300 asteessa 15 - 20 min. Kasta valmiit kuumat piirakat voi-maitoseokseen ja lado kulhoon hautumaan ja pehmenemään. Peitä piirakat leivinpaperilla ja liinalla.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti