torstai 1. syyskuuta 2011

Munaton ja maidoton täytekakku

Päätin juhlien ja oman ruokavalioni innoittamana kokeilla munattoman ja maidottoman kakun leipomista. Pikainen googlaus ehdotti pohjan ohjeeksi tätä, ja se olikin saanut paljon hyvää palautetta. Tein siitä varmuuden vuoksi ensin yhdet kuppikakut tutkiakseni taikinan käyttäytymistä ja rakennetta. Täytteen keksin enemmän tai vähemmän kaupan hyllystä eli vaniljavanukasta ja soijavispiä sekä mummon omenasosetta. Lisäsin vielä pari liivatetta pitämään hökötystä kasassa.

Lopputulos oli yllättävän hyvä. Siis kakku oli kaikinpuolin herkullista, ja käsittääkseni myös muiden kuin munattoman ja maidottoman ruokavalion noudattajien mielestä:o) Vanukkaiden ja soijavispin soija ei maistunut läpi ja kakkupohjakin oli tosi kiva. Pohjasta tuli tosin hieman litteä eli leikkasin sen vain kahteen osaan. Kengänpohjaa se ei kuitenkaan muistuttanut. Kakun päälle ja marsipaanin alle levitin maidottomasta margariinista, tomusokerista ja vaniljasokerista tehdyn kreemin (ohje Baka baka liten kaka). Ja koko komeuden peitin marsipaanilla. Tämä oli niin kiva kakku, että ehkäpä rohkaistun kehittelemään jotain suklaista versiota vaikka isänpäiväksi.

DSC_9247

Munaton ja maidoton täytekakku

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g maidotonta margariinia
1 dl omenasosetta
2 dl vichyä (käytin tässä sitä Novellea, jossa on joukossa omenamehua)

Täyte:
3 liivatetta
4 prk alpro soya vaniljavanukasta (eli 4 x 125 g)
250 ml soija- tai kasvivispiä

Kreemi:
230 g margariinia
1 pkt tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl kiehuvaa vettä

Koristeeksi:
500 g marsipaania
sokerimassaa
Minnin kuva (Confetista, tosin se ei ole täysin maidoton)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet, vichy tms. lopuksi varovasti sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1,8 l) ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se. Kakku irtoaa helpoiten irtopohja-, silikoni- tai teflonvuoista.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Vatkaa vispi vaahdoksi. Sulata liivatteet pienessä tilkassa vettä ja sekoita vaniljavanukkaiden joukkoon. Kääntele sekaan vaahdotettu vispi.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Levitä pohjalle omenasosetta ja sen päälle vaniljavanukasta. Lisää päälle toinen pohjalevy (ja teen toinen kerros samoin, jos onnistuit leikkaamaan kakun kolmeen osaan). Anna kakun hyytyä jääkaapissa useita tunteja tai mielellään yön yli.

Valmista kreemi. Sekoita sähkövatkaajalla margariini, tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää kuuma vesi. Levitä kreemi kumotun kakun päälle. Kaulitse marsipaani isoksi levyksi ja nosta kakun päälle. Siisti reunat. Koristele haluamallasi tavalla.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo kakkukuvakin maidoton, minä kun en ole sellaista löytänyt vaan niissä on aina ollut maitojauhetta.

Maija kirjoitti...

Kääk, hyvä pointti, en muistanut asiasta mainita tuossa postauksessa. Kuvassa on todellakin maitojauhetta, mutta käytin sitä silti, koska olin itse ainoa maidoton. Se on helppo nyppästä syrjään. Tosin jos esim. joku lapsista tai vieraista on maidoton, niin silloin kuva kannattaa tehdä itse marsipaanista tai sokerimassasta.

L kirjoitti...

Hei! Kokeilimpa noita löytämiäsi täytteitä omaan kakkuyritelmääni, tänään maistetaan ja nähdään saavuttaako suosion.. Margariini-tomusokerikreemi vaikutti maistuvan miehelle ainakin jo ihan pelkästään.. :p

Entä miten tuolla ohjeella tuo kakkupohja.. Mulla yleensä kaikki jäävät enemmän tai vähemmän raaoiksi sisältä, onnistuiko tuolla saada kakku kypsäksi myös sisältä?

Maija kirjoitti...

Hei,

Käy ihmeessä kertomassa, onnistuiko ja maistuiko täytteet! Tuo pohja on kyllä minulla paistunut aina kypsäksi, kannattaa kokeilla sen kypsyyttä tikulla. Paistoaika saattaa vähän riippua uunista.

Pohja on kuitenkin tavalliseen muna-sokerivaahtopohjaan verrattuna tiiviin ja aavistuksen likilaskuisen oloinen, munaa ei nimittäin leivonnassa korvaa mikään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Etsin kovasti maidotonta ja suklaatonta kakuntäytettä sokerimassakoristeiseen kakkuun ja Sovelsin tätä plus että tein Vadelmatäytteen vadelmahyydylejauheesta( maidoton,saa mm.ullanunelmasta,itse löysin prismasta,osa oli maidottomia,osa ei) ja alprosoya vatkautuvasta jonka kanssa laitoin myös vadelmia.vanukastäytettä tein vain neljäsosan ja laitoin siihen 1,5 liivatelehteä että sain paremmin jämäköitymään.lisäksi kakkuun tuli itsetehtyä kuningatarhilloa ja kostukkeeksi mustaherukkamehutiivisteestä,kivennäisvedestä ja sokerista tehtyä seosta.hyvä tuli:)

Lähetä kommentti