sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Moussaka

Tein pitkästä aikaa moussakaa, joka on oikeastaan aika kiva ruoka. Ja varsinkin näillä viime päivien keleillä mausteinen uuniruoka maistuu ihanalta! Olisi pitänyt värkätä vielä joku kreikkalaistyylinen jälkkäri, mutta se jäi nyt toiseen kertaan. Ohjeita tähänkin hommaan on melkoisesti, minä lunttasin mallia jälleen kerran Kotilieden sivulta. Kuvassa ruoka näyttää melkoisen epämääräiseltä puurolta, mutta älkää antako ensivaikutelman hämätä. Eikä kannata pelästyä edes pitkää ainesluetteloa. Tästä tulee ihan hyvää, vaikka vähän oikasisikin.

Food

Moussaka

2 munakoisoa
2 rkl öljyä
2 sipuli
400 g herkkusieniä
800 g lammasjauhelihaa
2 valkosipulinkynttä
pieni rasia tomaattisosetta
1 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
2 tl kanelia
1 dl tuoreita oreganon lehtiä (minä taisin laittaa n. 1 rkl kuivattua oreganoa)
2 tl suolaa
pippuria

Valkokastike:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
4 dl ruokakermaa
3 dl kiehuvaa vettä
1/4 tl muskottipähkinää
2 munankeltuaista
valkopippuria
suolaa

Päälle:
150 g juustoraastetta

Voitele kaksi pientä uunivuokaa tai yksi laakea uunivuoka öljyllä. Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja mausta suolalla. Imeytä syntynyt suolaliemi talouspaperiin. Kytke uuni 200 asteeseen. Pane munakoisot leivinpaperille uunipannulle uuniin siksi aikaa kun valmistat moussakan muut ainekset.

Tee ensin lihatäyte. Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi sienet, pilko persilja ja oregano. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä ja paista sipulit ja sienet pehmeiksi. Lisää jauheliha ja ruskista kevyesti. Lisää tomaattisose, viini, mausteet ja yrtit. Anna hautua noin 20 minuuttia hiljaisella lämmöllä.Ota laakerinlehdet pois höystöstä ja tarkista maku.

Valmista valkokastike. Sulata kattilassa voi ja sekoita joukkoon jauhot. Kuumenna, älä ruskista. Sekoita. Lisää vähitellen sekoittaen kiehuva vesi sekä kerma. Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia. Ota liedeltä. Lisää keltuaiset, muskottipähkinää ja valkopippuria. Älä keitä. (Minä aina oikaisen tässä valkokastikkeen teossa. Jätän voin pois ja sekoitan jauhot kylmiin nesteisiin. Sitten kuumennan koko ajan sekoittaen, annan kiehua tovin ja maustan. Varsinkin uuniruuissa ero on ihan marginaalinen.)

Ota paahtuneet munakoisoviipaleet uunista ja lado voideltuun vuokaan kerroksittain lihatäytteen ja valkokastikkeen kanssa, päällimmäiseksi valkokastike. Ripota päälle juustoraaste. Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka voipaperilla tai foliolla noin puolen tunnin kuluttua uuniin panosta. Ruoka saa tasaantua 10 minuuttia ennen pöytään nostamista. Yli jääneet valkuaiset voit vaahdottaa oreganosorbettiin, joka on mainio alku- tai väliruoka.

Ylijääneen valkuaiset voi käyttää myös macaron-leivoksiin, tosin niiden teko vaatii vielä vähän harjoittelua. Palaan ensimmäiseen macaron-yritykseen piakkoin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti