lauantai 21. toukokuuta 2011

Hampurilaiset

Hampurilaiset ovat kesäistä grilliruokaa parhaimmillaan (ribsien ja karitsan kyljysten lisäksi). Tässä ei voi epäonnistua ja ne maistuvat kaikille. Lisäksi variointimahdollisuuksia on monia. Erityisen herkullisia burgerit ovat, jos ne värkkää alusta asti itse. Urakka ei ole mahdoton ja lopputulos on ehdottomasti askartelun arvoista. Sitä paitsi samalla vaivalla voi tehdä muutaman hampurilaissämpylän pakastimeenkin odottamaan seuraavaa grillauskertaa.

DSC_7298

Hampurilaissämpylät

5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä
n. 12-14 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: maitoa
Pinnalle: sesaminsiemeniä

Lämmitä vesi n. 42 asteiseksi. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa taikinaa huolella kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota kaikessa rauhassa vaikka muutaman tunninkin. Pehmeästä, hyvin kohonneesta taikinasta tulee kuohkeimmat sämpylät. Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi. Taputtele pullia vähän matalammiksi ja anna jälleen kohota. Paista 225 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia.

Hampurilaiset

sämpylöitä
jauhelihaa
suolaa ja pippuria
suolakurkkua
ketsuppia
sinappia
salaatinlehtiä
tomaattia viipaleina
sipulia ohuina viipaleina
juustoa viipaleina
kastiketta (sekoitin majoneesia, ketsuppia, sinappia ja valkosipulia)

Hampurilaisia varten voi tietysti tehdä perinteisen lihamureketaikinan, mutta minä käytän hampparipihveihin vain jauhelihaa, jonka maustan varovasti suolalla ja pippurilla. Pihvit pysyvät riittävän hyvin kasassa grillissä ilman kananmunia tai muita jatkeita. Grillaa pihvejä muutama minuutti molemmin puolin. Paahda myös sämpylöitä grillissä muutamia minuutteja. Anna jokaisen ruokailijan koota hampurilaisensa itse ja maustaa mielensä mukaan.

2 kommenttia:

Puutarhapörriäinen kirjoitti...

Oi kun on herkullisen näköistä!

Anonyymi kirjoitti...

No niin, tänään piti testata hamppareita ja tosiaan vaiva kannattaa nähdä ja pyöräyttää sämpylät itse. Maiskismaiskis!

Miia

Lähetä kommentti