sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Hauskaa vappua!

Olen joskus aikaisemminkin maininnut, että kevät on erilaisten herkkuleivonnaisten kulta-aikaa. Kausi alkaa Runeberginpäivästä ja jatkuu laskiaisen ja pääsiäisen jälkeen vappuun. Perheemme vappuun kuuluu itse leivotut munkit, jotka pesevät mennen tullen muut uppopaistetut leivonnaiset. Eriävät mielipiteet ja ennen kaikkea niiden perusteena olevat ohjeet ja vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita! Munkit ovat sikälikin mukavia, että ne voi pakastaa vierasvaraksi.

Food

Munkit

5 dl maitoa (tai simaa tai vettä, jos haluat maidottomia munkkeja)
50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
2 rkl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna
150 g voita (tai maidotonta leivontamargariinia)
n. 13-14 dl vehnäjauhoja

Kypsentämiseen: ruokaöljyä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää suola, sokeri ja kananmuna. Kananmuna ei ole välttämätön, mutta antaa hyvän rakenteen. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Pyörittele taikinasta pingispallon kokoisia pyörylöitä. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia.Kuumenna öljy pienessä padassa. Kokeile rasvan kuumuutta palalla vaaleaa leipää tai paistamalla ensin yksi munkki. Öljy on riittävän kuumaa kun leipäpala alkaa heti ruskistua ja öljy kupliireilusti sen ympärillä. Sopivan lämpötilan (180 astetta) voi tarkistaa myös mittarilla.

Tee kohonneisiin pulliin reikä keskelle ja pyöritä pullaa varovasti rinkiläksi. Nosta reikäkauhalla muutama rinkilä kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille ja pyörittele sitten lautasella, jossa on sokeria tai kanelisokeria. Tarjoa munkit vastapaistettuina.

Munkit voi myös pakastaa. Pakastettavat munkit kannattaa sokeroida vasta sulattamisen jälkeen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti