torstai 5. toukokuuta 2011

Paella

Häämatkailimme muutama vuosi sitten Espanjassa ja reissu oli kaikin puolin erittäin hieno. Onnistuimme välttämään suosituimmat turistikohteet ja -rannat, joten nautimme rauhallisemmasta menosta ja - uskaltaisin väittää - paremmasta ruuasta. Olen silloin tällöin tehnyt paellaa ja nyt tein sitä vappuvieraille. Ohje on jälleen Kotilieden sivulta, tosin oikaisin jälleen kerran muutamassa kohdassa. Pitkästä aineluettelosta huolimatta tämä on helppo ruoka, jossa on mahdoton epäonnistua.

Food

Paella

Simpukat (minä oikaisin ja ostin pakastealtaasta valmiiksi keitettyjä):
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pari oksaa timjamia
laakerinlehti
noin 500 g raakoja sinisimpukoita
4 dl valkoviiniä

Paella:
2 rkl öljyä
3 broilerin rintapalaa (8 broilerin koipinuijaa)
noin 150 g porsaan sisäfileetä
noin 400 g jättikatkarapuja tai katkarapuja
170 g pekonia
öljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 mieto chilipalko
3,5 dl risottoriisiä
400 g tomaattimurskaa
1 tl sahramia
noin 8 dl kanalientä
suolaa
rouhittua mustapippuria
punainen ja vihreä paprika (tässä kohtaa käytin pakastevihanneksia, Pirkka grillatut tai jotain sinne päin)
1 nippu persiljaa
200 g pakastettuja herneitä tai papuja

Keitä ensin simpukat. Harjaa ja tarkista, että kaikkien kuoret ovat kiinni. Kopauta raollaan olevia simpukoita altaan reunaan ja heitä pois, jos ne eivät sulkeudu. Silppua sipulit ja kuullota öljyssä, lisää viini mausteet ja simpukat. Jos kaikkien kuoret eivät keitettäessä aukea, heitä kiinni olevat pois. Kaada simpukat lävikköön, ja ota liemi talteen.

Paloittele lihat ja ruskista ne pannulla. Ruskista myös katkaravut kevyesti. Siirrä lihat erilliseen astiaan ja ravut simpukoiden päälle.

Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä. Lisää joukkoon huuhdottu ja valutettu riisi sekä sahrami, tomaattimurska, ruskistetut lihapalat ja broilerin koivet. Kaada joukkoon simpukoiden keitinliemi ja viisi desilitraa kanalientä. Lisää kanalientä vähitellen tarpeen mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kypsyä noin 20 minuuttia.

Asettele lopuksi päälle kauniisti kuutioidut paprikat, silputtu persilja ja herneet tai pavut sekä ravut ja simpukat.

Kasvikset lisäsin kypsennyksen loppuvaiheessa. Kypsensin broilerin koipipalat uunissa erikseen ja lisäsin ne melkein valmiiseen paellaan. Lisäsin nesteeksi hieman valkoviiniä, koska en keittänyt simpukoita itse.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti