keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Sitruuna-marenkipiiras

Sitruuna-marenkipiiras on niin hyvää, että se juhlisti viime vuonna avioliittomme alkua eli toimitti hääkakun virkaa. Niinpä tätä ihanuutta syötiin myös 1-vuotishääpäivänämme, ja no, pari kertaa sen jälkeenkin. Sitruunan ja marengin liitto on upea: raikas ja kirpsakka mutta niin pehmeä ja täyteläinen. Parasta.

Netissä on runsaasti ohjeita tähän hommaan. Kokeilemalla löytää mieleisensä, minä käytin Pirkan ohjetta (pienesti muokattuna).

DSC_0273

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita

Sitruunakiisseli:
4 dl vettä
n. 1,5-2 dl sokeria
4 rkl (reiluja) maissitärkkelysjauhoa
4 keltuaista
1 dl sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl voita

Marenki
4 valkuaista
1 dl sokeria
(1 tl maissitärkkelystä, loraus eli noin 1 tl sitruunamehua)

Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Peitä reunat foliolla ja kypsennä pohjaa 200 asteessa 12-14 minuuttia. Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet, rasvaa lukuunottamatta, kattilaan ja kuumenna, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita koko ajan. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita maissijauho sokeriin ja lisää seosta valkuaisvaahdon joukkoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Vatkaa vaahdon joukkoon myös noin teelusikallinen sitruunamehua. Nostele vaahto kiisselin päälle, painele lusikalla vaahtoa myös tortun reunoille saakka. Käytä kuumassa (250 astetta) uunissa tai grillivastusten alla muutama minuutti. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Piiras on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi valmistaa marenkia vaille valmiiksi edellisenä päivänä.

Lisähuomautuksia:
Olen vähän hionut juuri tämän piirakan tekemistä, koska tykkään siitä niin kovasti ja haluan, että se onnistuu kunnolla eikä vaan vähän sinne päin. Ja kuten kuvasta näkyy, pientä säätöä on syytä tehdä edelleen:o) Ensimmäisellä kerralla annoin marengin olla uunissa matalammassa lämpötilassa (175 astetta) pidempään, ehkä noin 12 minuuttia. Marenki oli komea ja pullea uunista tullessa, mutta löpsähti jäähtyessään. Lisäksi se oli kauttaaltaan tasaisesti ruskettunut. Maku oli kohdallaan mutta ulkonäkö ei. Seuraavalla kerralla hosuin ja vatkasin valkuaisia liian vähän. Lopputulos oli liian hötöinen marenki. Nyt kolmannella kerralla vatkasin valkuaiset huolellisesti kovaksi ja kiinteäksi vaahdoksi ennen sokerin lisäämistä, ja varmuuden vuoksi lisäsin marenkiin teelusikallisen maissitärkkelystä ja pienen lorauksen sitruunamehua. Lopuksi käytin piirasta grillivastusten alla vain aivan pienen hetken (ja se pieni hetki ehti jo olla ihan aavistuksen liian pitkä, koska täytin samalla tiskikonetta..). Lopputulos ei ollut ihan niin tumma kuin miltä kuvassa näyttää, mutta pikkuisen liian tumma kuitenkin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti