tiistai 21. joulukuuta 2010

Appelsiinikalkkuna

Tässä lupailemani kalkkunaohje ja juuresvuoka. Kopsasin molemmat Kotilieden verkkosivulta. Pikkusen tietysti sovelsin ohjetta matkan varrella, koska esim. inkiväärisiirappia ei löytynyt tähän hätään. Stockan herkusta en uskaltanut lähteä näin joulun alla etsimään mitään. Sekoitin siis jauhettua inkivääriä siirappiin. Kalkkuna kastikkeineen oli hitusen makea viritys mieleeni, lotrasin ilmeisesti liikaa sen siirapin kanssa.

Food

Appelsiinikalkkuna

1 kg kalkkunan rintaa
nokare voita
1,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
paprikajauhetta
1 rkl inkiväärisiirappia
puolikkaan appelsiinin mehu
2 dl vettä
4 valkosipulinkynttä
2 isoa sipulia

kastike:
3 dl kalkkunan paistolientä
2 dl appelsiinimehua
appelsiinin raastettu kuori
0,5 dl Maizenan vaaleaa kastikesuurusta

Ruskista kalkkunan pala kevyesti voissa. Aseta lihapala uunivuokaan. Sekoita mausteet ja levitä seos lihan pintaan. Kaada päälle appelsiinimehu. Aseta sipulilohkot ja valkosipulinkynnet vuokaan. Kaada paistinpannuun vettä ja kaada se vuoan pohjalle. Kypsennä 150-asteisessa uunissa tunnin ajan. Kääri liha folioon ja siivilöi liemi. Sekoita kastikeainekset kattilassa, kiehauta ja tarjoa kalkkunan kanssa. Taisin lorauttaa kastikkeen sekaan vähän kermaa.

Käytin kalkkunan kypsentämisessä lihalämpömittaria. Kalkkuna on kypsää kun mittari näyttää 72 astetta. Lihan voi ottaa uunist hitusen ennen, koska sisälämpötila nousee vielä senkin jälkeen asteen tai pari.

Juuresvuoka

1 bataatti
1 iso Rosamunda-peruna
500 g lanttusosetta
500 g porkkanasosetta
2 dl ruokakermaa
0,5 dl inkiväärisiirappia
0,5 dl leipäsiirappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

pinnalle:
0,5 dl korppujauhoa
muutama voinokare

Kuori ja lohko peruna ja bataatti. Keitä vähässä vedessä kypsiksi. Soseuta ja sekoita joukkoon muut soseet, kerma ja mausteet sekä tarpeen mukaan keitinlientä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripota pinnalle korppujauhoa. Aseta päälle muutama voinokare ja paista 150-asteisessa uunissa noin 1½ tuntia.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti