maanantai 13. joulukuuta 2010

Omena-suklaakakku

Tämä on ehkä yksi parhaista kakuista, joita olen tehnyt. Se vaatii vähän askartelua, mutta lopputulos on ehdottomasti vaivan väärtti. Teimme tätä ensimmäisen kerran pari vuotta sitten täyttäessäni pyöreitä. Nyt tein kakun kummipoikamme suloisen pikkusiskon ristiäisiin. Ohje on peräisin Karoliinan Kahvimyllyn (kannattaa poiketa, jos Joutsan ohi joskus ajelee) Pirjo Soilulta, ja se on julkaista ET-lehdessä nro 17/2008.

Kakku sopii hienosti vaikka joulun kahvipöytään.

Food


Omena-suklaakakku

Suklaakakkupohja:
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
80 g hasselpähkinärouhetta
100 g tummaa suklaata
50 g voita

Vaalea sokerikakkupohja:
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Omenasose:
1,5 kg omenoita
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1/2 dl vettä

Omenamousse:
6 liivatetta
3 dl kuohukermaa
1 prk Flora vanillaa
200 g valkosuklaata
2 dl omenasosetta

Koristeeksi:
Kuivattuja omenarenkaita
Tomusokeria
(tosin minä piilottelin epätasaista pintaa suklaarouheilla)

Leivo ensin suklainen pohja. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon. Lisää pähkinärouhe. Sulata voi ja suklaa kattilassa ja lisää vähän jäähtyneenä taikinaan. Levitä seos 28 cm halkaisijaltaan olevaan voideltuun ja leivitettyyn irtopohjavuokaan tai reunavuokaan. Paista 175 asteessa 15 minuuttia. Kumoa pohja jäähtymään.

Valmista samaan pestyyn ja uudelleen voideltuun ja leivitettyyn vuokaan sokerikakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot. Levitä seos vuokaan ja paista 175 asteessa 15 minuuttia.

Valmista omenasose. Kuori ja lohko omenat. Laita omenalohkot kattilaan yhdessä veden ja sokerin ja kanelin kanssa. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä. Jäähdytä. Käytä sosetta sekä kakkulevyjen pintaan että moussea maustamaan.

Valmista mousse. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa Flora Vanilla vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa: lämmitä ensin 30 sekuntia, sekoita ja lämmitä 10 sekuntia kerrallaan, kunnes suklaa on sulanut. Yhdistä vaahdot ja hieman sulanut valkosuklaa. Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja liutoa siihen pehmeät liivatelehdet. Lisää valkosuklaavaahtoon hyvin sekoittaen. Lisää vielä joukkoon 2 dl omenasosetta.

Kokoa kakku. Nosta suklainen pohja irtopohjavuoan tai reunavuoan pohjalle. Levitä pintaan 1,5 dl omenasosetta. Nosta päälle vaalea sokerikakkupohja. Sivele pintaan taas 1,5 dl omenasosetta. Kaada lopuksi omena-valkosuklaamousse vuokaan. Tasoita pinta ja hyydytä kakku viileässä seuraavaan päivään. Koristele pinta kuivatuilla omenarenkailla ja tomusokerilla (tai sillä suklaarouheella).

0 kommenttia:

Lähetä kommentti