lauantai 5. maaliskuuta 2011

Kevät ja key lime pie

Ehkä vähän liioittelen kun kutsun tuota ulkona vallitsevaa vuodenaikaa kevääksi, mutta ero muutaman viikon takaiseen paukkupakkaseen on melkoinen. Sitä paitsi aurinko ainakin lämmittää jo kummasti ja kaupoissa on narsisseja, helmihyasintteja ja ihan iloisia värejä. Tykkään tosi paljon sitrushedelmistä ja melkeinpä kaikesta, mitä niistä voi tehdä. Sitruuna-marenkipiiras on kestosuosikkini, sitä täytynee taas kohta leipoa monta kertaa. Tällä kertaa tein kuitenkin pitkästä aikaa key lime pieta (tai mitenköhän tuo nyt pitäisi kirjoittaa), eikä ollut hassumpaa sekään. Ohjetta katselin mm. Belle Baien blogista, tosin lisäsin vähän täyteaineiden määrää. Niin ja jos oikein tarkkoja oltaisiin, niin kyseinen piiras tehtäisiin Key-saarilta peräisin olevasta limettilajikkeesta. Sitä ei kuitenkaan ole täällä saatavilla, joten persialaiset limetit saavat kelvata.

Food

Key Lime Pie

Pohja:
200 g digestivekeksejä (laitoin osan piparkakkumuruja)
80 g voita
1 rkl sokeria

Täyte:
7-8 keltuaista
2 tlk (á 400 g) kondensoitua maitoa
1,5 dl vastapuristettua limettimehua (5-6 limettiä)
1,5 rkl raastettua limetin kuorta

Murskaa keksit ja sulata rasva. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja painele seos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 10 minuuttia 150 asteessa uunin keskitasolla.

Nosta uunin lämpötila 175 asteeseen. Vatkaa keltuaiset kuohkeaksi. Lisää kondensoitu maito ja jatkaa vatkaamista, kunnes täyte hieman sakenee. Lisää limettimehu ja raastettu kuori (katso täältä vinkki kuoren raastamiseksi), sekoita ja kaada piirasvuokaan. Paista uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia. Piirakan voi laittaa pakkaseen n. 3 tunniksi ja ottaa lämpiämään noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Ylimääräiset valkuaiset voi vatkata vaahdoksi ja levittää piiraan päälle sekä sitten käyttää koko komeuden muutaman minuutin kuumassa uunissa sitruuna-marenkipiirakan tapaan. Tai jos keksii valkuaisille parempaa käyttöä, niin limettipiirakan kaveriksi voi vatkata vaikka kermavaahtoa.

2 kommenttia:

hillamaria kirjoitti...

Slurps, tämä on niiiin hyvää! Ihanaa kun kaikki hyvät ohjeet löytyvät saman katon alta, kiitos!:)

Maija kirjoitti...

Sanos muuta, siis että niiiiin hyvää... Ohjeen autenttisuudesta en mene takuuseen, visiitistäni Key-saarten suuntaan on sen verran aikaa. Lopputulos oli kuitenkin varsin herkullinen.

Lähetä kommentti