tiistai 8. maaliskuuta 2011

Laskiaista: hernekeittoa ja blinejä

Anoppilan väki vietti meillä laskiaista. Tarjosin mäenlaskupuuhien jälkeen lounaaksi kodikkaasti hernekeittoa ja sen jälkiruuaksi laskiaispullia. Illalla herkuttelimme blineillä. Blinitaikina oli sama kuin viimeksikin. Blinien kanssa söimme mätiä, smetanaa ja sipulia sekä sienisalaattia ja kurkkukaviaaria. Sienisalaatti ja kurkkukaviaari sopivat moneen menoon, vaikkapa uuniperunan täytteeksi tai voileiville. Sienisalaatin tein päästäni ja kurkkukaviaarin ohje on äidiltäni, tosin sen tarkempaa alkuperää en tiedä.

Food

Hernekeitto

5 l vettä
1 kg kuivia herneitä
500 g savustettua sianpotkaa
500 g porsaan lapaa
2 sipulia
noin 3 tl suolaa
3 tl meiramia

Anna herneiden liota kylmässä vedessä 6-24 tuntia. Keitä ne liotusvedessä pehmeiksi yhdessä sianpotkan ja porsaan lavan kanssa (2-4 tuntia). Paloittele kypsä liha ja lisää lihapalat takaisin keittoon. Mausta.

Tämä annos on todella reilu, mutta sen voi hyvin puolittaa tai osan keitosta voi pakastaa.

Keiton kanssa maistuu juustonäkkärit, sinappi ja myös pilkottua sipulia kannattaa kokeilla.

Food

Kurkkukaviaari

3 maustekurkkua
2 keitettyä munaa
1 dl kermaa
1/2 sipulia
2 rkl korppujauhoja
1 tl sokeria
1/2 tl valkopippuria tai paprikajauhetta
2 tl sinappia

Kuutioi maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna keitetyt munat haarukalla ja pilko sipuli Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi ja anna seistä kylmässä muutama tunti ennen tarjoilua.

Sienisalaatti

n. 3-4 dl suolasieniä
1-2 sipulia
2 dl kuohukermaa, smetanaa tai ranskankermaa
ripaus valkopippuria
ripaus sokeria
tarvittaessa ripaus suolaa

Jos sienesi ovat kovin suolaisia, liota niitä muutama tunti tai yön yli kylmässä vedessä. Hienonna sienet ja sipuli silpuksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, jos käytät kuohukermaa. Sekoita kaikki ainekset. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

1 kommenttia:

Puutarhapörriäinen kirjoitti...

Ihania talvijuttuja olet taas tehnyt!

Lähetä kommentti