lauantai 7. marraskuuta 2009

Isänpäiväherkkuja

A ehdottaa isänpäiväherkuksi valkosipulikeittoa, karitsan paahtopaistia ja tietysti isänpäiväkakkua. Ihanan samettinen valkosipulikeitto syntyy uunissa paahdetuista valkosipuleista, ohje löytyi Ruokalasta. Karitsan paahtopaistit A kääri tällä kertaa taikinaan (ohje Aki Wahlman, Mitä tänään syötäisiin), mutta taitaa ensi kerralla vaan paistaa ne pannulla ja maustaa suolalla ja pippurilla. Less is more ja silleen. Hyvää isänpäivää kaikille isille! A saattaa päivittää tänne myös isänpäiväkakun, kunhan vauva vain suostuu yhteistyöhön ja joku kakku saadaan kasaan.

DSC_5123

Keitto uunipaahdetuista valkosipuleista

10 kokonaista valkosipulia
4 isoa perunaa
100 g voita
7 dl kasvislientä
2 dl kermaa
2 dl valkoviiniä
nippu timjamia
suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa valkosipuleilta hatut pois. Kuori perunat ja pilko ne muutamaan osaan. Nosta valkosipulit folioon ja laita päälle pieni nokare voita. Sulje folionyytti hyvin ja laita kuumaan uuniin.. Nosta perunapalat myös folioon ja laita pieni nokare voita mukaan. Sulje folionyytti huolella. Laita myös perunanyytit uuniin. Perunat ja valkosipulit kypsyvät uunin kuumuudessa pehmeiksi ja saavat omaleimaisen maun. Valkosipulien tulee olla todella pehmeitä, niin että ne on helppo pullauttaa ulos kuorestaan. Auta sormilla, mutta muista jäähdyttää ne ensin, muuten poltat sormesi. Pullauta kaikki valkosipulit ulos kuorestaan kattilaan ja kaada voisula mukaan. Nosta kypsät perunat myös kattilaan ja kaada voisula foliosta mukaan. Kaada päälle kasvislientä, kermaa ja valkoviiniä. Laita mukaan myös timjamin lehdet. Anna kiehua noin 15-20 min. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä hieman. Tarjoile tuoreen patongin kanssa. Valmistusaika: 1,5 h

DSC_5196

Karitsan paahtopaistit Wellingtonin tapaan

2 rs (à 400 g) Pirkka valkosipuli-yrttimarinoituja
karitsan paahtopaisteja
1 pkt (500 g) Pirkka rukiista piirakkataikinaa (pakaste)
1 rs (200 g) Pirkka herkkusieniä
1 tl timjamia
1 rkl öljyä
Voiteluun
1 kananmuna
Puolukka-timjamikastike
1 pieni sipuli
1 rkl Pirkka Mainio -rasvasekoitusta
1 rkl lihafondia
3 dl vettä
2 dl (100 g) Pirkka puolukoita (pakaste)
2 tl timjamia
3 rkl Pirkka puolukkahilloa
ripaus mustapippuria
(ripaus suolaa)

Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään 1/2 tuntia ennen kypsentämistä. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois paahtopaistien pinnalta. Ruskista paahtopaistit pannulla öljyssä joka puolelta. Jatka kypsentämistä miedommalla lämmöllä pari minuuttia. Anna jäähtyä sillä aikaa kun teet muut valmistelut.

Puhdista herkkusienet ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Paista herkkusieniä ja timjamia pannulla pari minuuttia. Anna jäähtyä hieman.

Kauli sulanut taikina isoksi levyksi ja jaa taikina 4 osaan. Annostele puolet herkkusienistä taikinalevyjen päälle keoiksi. Nosta paahtopaistit herkkusienten päälle. Annostele loppu herkkusieniseos lihojen päälle. Käännä taikinan reunat lihapalojen päälle. Painele saumat tiukasti kiinni ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Voit muotoilla jäljelle jääneestä taikinasta lehti- tai nauhakuvioita nyyttien päälle. Voitele nyytit munalla. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, jolloin lihan sisälämpötila on noin 60 astetta ja liha jää sisältä punertavaksi. Anna lihojen vetäytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoamista.

Kastiketta varten kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia rasvassa kattilassa. Lisää fondi, vesi, puolukat, timjami, puolukkahillo ja mustapippuri. Keitä ilman kantta, kunnes nesteestä on haihtunut noin 1/3. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Tarjoa lisäksi perunoita ja salaattia.

DSC_5203

0 kommenttia:

Lähetä kommentti