perjantai 12. maaliskuuta 2010

Pitsaperjantai

Apina rakastaa pitsaa. Jos kaikista maailman ruuista pitäisi valita yksi ja sitä pitäisi sitten syödä loppuelämä, niin apina valitsisi pitsan. Mieluiten kotitekoisen. Toki hyvä pitseriankin pitsa on hyvää, mutta jotenkin kotitekoinen on ... hm.. raikasta?! Ulkomaalaisvahvistus haluaisi vaihteeksi kasaripitsaa, jossa juusto on lisätty kaikkien muiden täytteiden (ainakin jauheliha, kinkku, salami, tonnikala ja ananas) päälle. Apina ei moisesta kakusta välitä, eikä varsinkaan, koska juusto aina kärventyy kurjaksi koppuraksi. Ulkomaalaisvahvistuksella oli ratkaisu tähänkin ongelmaan: lisää juustoa... No, pitsaa täytettiin apinan mielen mukaan ja lopputulos näytti tältä.

Food

Pitsa

Pitsapohja:
2 dl vettä
20 g hiivaa
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
n. 5 dl vehnäjauhoja

Tomaattikastike:
1 prk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
1 pieni sipuli
1 valkosipuli (yksikyntinen tai 3-4 valkosipulin kynttä)
2 rkl voita tai öljyä
suolaa
pippuria
yrttimausteita
n. 1 rkl sokeria

Täytteeksi esimerkiksi:
mozzarellaa
tuoreita herkkusieniä
salamia tai ilmakuivattua kinkkua
pinjansiemeniä
basilikaa tai rucolaa

Valmista tomaattikastike ensin. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulisilput voissa tai öljyssä. Lisää tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Lisää mausteita mielen mukaan. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella.

Valmista taikina tomaattikastikkeen kiehuessa. Sekoita hiiva haaleaan veteen, lisää muut aineet ja alusta notkeaksi taikinaksi. Kohota taikina vähintään kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan ja kauli litteäksi.

Levitä kastike pohjille. Asettele kastikkeen päälle viipaloitua mozzarella-juustoa ja sen päälle muita haluamiasi täytteitä. Paista kuumassa (275 astetta) uunissa 7-10 minuuttia pohjan paksuudesta riippuen. Lisää basilika tai rucola valmiin pitsan päälle.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää syötävän hyvältä! Täytyypä kokeilla ohjetta ensi viikolla ja yllättää isäntä herkullisella pitsalla :)

Maija kirjoitti...

Mähän luin sitten just jostain, että paras pitsa syntyy kunhan taikina saa rauhassa nousta yön yli... Testaan sitä jossain vaiheessa ja tulen sitten tänne kertomaan. Viimeksi kärsivällisyys ei riittänyt, vaan pitsaa piti saada hetihetiheti:o)

Anonyymi kirjoitti...

Uudessa Glorian ruuassa&viinissä puhuttiin tuosta yön yli kohottamisesta. Ja valkoisesta pitsasta, joka ei kyllä minusta päihitä tomaattista.

Lähetä kommentti