maanantai 22. maaliskuuta 2010

Toast Skagen, Wallenbergin pihvi ja sitruunavaahto

Apina koittaa kerta toisensa jälkeen laajentaa repertuaariaan eksoottisiin maihin, mutta aina silloin tällöin huomaa kuitenkin kaivavan esille kotoisempia ohjeita. Tällä kertaa ystäväperheelle tarjottiin Ruotsin suosituinta alkuruokaa Toast Skagenia, pääruuaksi "hienoa arkiruokaa" Wallenbergin pihviä ja jälkiruuaksi ... hm ... citron fromagea. Tämä viimeksi mainittu on ehkä suomeksi sitruunavaahto tai sitruunamousse, vaikka fromage onkin ranskaksi juusto. Mihinkään ihan vastaavaan a ei ole Suomessa törmännyt, mutta ehkäpä joku muu on?!

Alla olevat ohjeet ovat kirjasta Svenska Köket, jonka a sai joululahjaksi. A on tosin vähän niitä varioinut mielensä mukaisemmiksi:o)

Food

Toast Skagen

400 g kuorittuja katkarapuja
1/2 dl majoneesia
1/2 dl ranskankermaa
3 rkl hienoksi hakattua tilliä
1/2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
4 viipaletta vaaleaa leipää
voita
80-100 g muikunmätiä

Koristeluun: sitruunaa, tilliä, katkarapuja

Sekoita katkaravut, majoneesi, ranskankerma ja tilli. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Paista leipäviipaleet voissa kullanruskeiksi. Jaa katkaraputäyte leiville. Koristele leivät mädillä, tillillä, katkaravuilla ja sitruunaviipaleilla.

A luuli olevansa ovela ja paahtoi leivät leivänpaahtimessa. Ei olisi kannattanut, koska leivät paahtuivat melkoisiksi korpuiksi.

Food


Wallenbergin pihvi

400 g vasikan jauhelihaa
2 dl kuohukermaa
3 keltuaista
1 tl suolaa
1 maustemitta valkopippuria

Paistamiseen:
Voita
Korppujauhoja

Huomaa, että kaikkien raaka-aineiden tulee olla kylmiä, kun alat sekoittaa massaa. Jos mahdollista, valmista massa jääastian päällä tai lumihangessa. Sekoita liha, keltuaiset ja mausteet. Lisää kerma juoksevana nauhana koko ajan hyvin sekoittaen. Tee neljä pulleaa pihviä ja paneroi ne korppujauhoissa. Paista pihvit miedolla lämmöllä pinnaltaan rapeiksi. Jätä pihvit sisältä punertaviksi, jotta mehevyys säilyy. Tarjoile pihvit perunasoseen, kirkastetun voin, herneiden ja puolukkahillon kanssa.

Jos mahdollista, jauha liha itse tai pyydä lihakauppiasta jauhamaan se. Vasikan lisäksi Wallenbergin pihveihin voi käyttää myös lampaan, naudan tai hirven lihaa. Apina käytti hirvenvasan lihaa, joka sopikin tähän oikein hyvin. Pihvien muotoilu tuotti kevyttä päänvaivaa ja varsinkin niiden pyörittely korppujauhoissa. Lisäksi a paistoi niitä himpun liian kauan. Lopputulos oli kuitenkin varsin herkullinen.

Food

Sitruunavaahto

3 liivatelehteä
3 munaa
1 dl sokeria
1 sitruunan mehu ja kuori
1 dl kuohukermaa

Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon suurin osa sitruunamehua ja hienoksi raastettu sitruunan kuori. Kuumenna loppu sitruunamehu ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivateseos vaahdon joukkoon. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa myös valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää ensin kermavaahto muna-sitruunavaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi sekaan valkuaisvaahto. Jaa vaahto annosmaljoihin tai kaada se yhteen isompaan tarjoilukulhoon. Anna jähmettyä kylmässä pari tuntia. Koristele sitruunankuorisuikaleilla.

Ai niin. Tässä tällainen näppärä käytännön vinkki sitruunankuoren raastamiseksi. Raastinraudan ympärille kietaistaan pala voi- tai leivinpaperia, ja sitten raastetaan. Näin sitruunankuoriraaste on kätevästi tallessa, eikä sitä tarvitse kaivaa hammastikulla raastimen väleistä.

Food

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tosi paljon kiitoksia mahtavasta sitruunanraastovinkistä! Ihan vahingossa eksyin näille sivuille, kyllä kannatti!

Maija kirjoitti...

Hyvä, että vinkistä on iloa! Mietin joskus, että mahtaako kaikki kotikokit ja -leipurit tämän tietää, mutta ehkei sentään. Olen tosi suuri sitrushedelmien ystävä ja tämä kikka kummasti edistää intoa niiden käyttöön. Ja just näin keväisin, nam.

Maija kirjoitti...

You're welcome°

Lähetä kommentti