maanantai 25. huhtikuuta 2011

Lisää pääsiäisruokia

Pääsiäispäivänä sää helli myös meitä ja avasimme ystäväperheen kanssa grillikauden. Karitsan kyljysrivi maustui yön yli marinadissa ja kypsyi reilussa vartissa mediumiksi. Karitsan kaveriksi valmistin perunasalaattia, johon tyhjensin kaikenlaisia purkkeja jääkaapin uumenista. Jälkiruuaksi tein pashasta tutuista raaka-aineista pääsiäisrahkaa (koska en jaksanut tehdää pashaa riittävän ajoissa). Ai niin. Tarjolla oli myös yrttiöljyä, tosin siitä ei kukaan muistanut ottaa kuvaa.

DSC_6974

Karitsan kyljykset

n. 4 kyljystä / ruokailija

Marinadi:
0,5 dl öljyä
2 rkl soijakastiketta
4-5 valkosipulin kynttä
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
1 tl hunajaa

Sekoita marinadin ainekset ja sivele lihalle. Anna maustua kylmässä yön yli (tai ainakin useita tunteja). Ota liha ainakin tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Grillaa kokonaisena rivinä tai kyljyksinä. Leikkaa rivi kyljyksiksi.

Meillä rivin paksuimman kohdan sisälämpö taisi olla 65 astetta kun liha pelastettiin leikkuulaudalle. Lihalämpömittari on mielestäni yksi keittiön tärkeimmistä työvälineistä hyvien veisten jälkeen.

Yrttiöljystä ei tosiaan ole kuvamateriaalia, mutta kaikessa yksinkertaisuudessa se on aika monipuolinen lisuke mm. juuri grilliruuille. Sekoitin tehosekoittimessa ruukun tuoretta basilikaa, rucolaa, persiljaa ja yhden valkosipulin kynnen sekä öljyä (n. 1 dl), ripauksen suolaa, pari ruokalusikallista sitruunamehua ja ripauksen sokeria.

DSC_6964

Perunasalaatti

n. 600-700 g keitettyjä, kuorittuja perunoita
1 pkt fetajuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
oliiveja
kevätsipulia
kourallinen rucolaa

Kastike:
1 sitruunan mehu
2 tl sinappia
sokeria
suolaa
0,5 dl oliiviöljyä

Kuutioi jäähtyneet perunat ja fetajuusto. Silppua tomaatit, oliivit, sipuli ja rucola. Sekoita kaikki ainekset. Sekoita myös kastikkeen ainekset ja kaada kastike salaatin joukkoon. Anna maustua muutamia tunteja kylmässä.

DSC_6950

Pääsiäisrahka

100 g voita
250 g maitorahkaa
1 prk valion sitruunarahkaa
2 dl kuohukermaa
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl mantelirouhetta
1 tlk säilykepersikan puolikkaita

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna, rahkat ja vaahdoksi vatkattu kerma. Lisää pieneksi kuutioksi pilkotut persikat (säästä halutessasi yksi puolikas koristelua varten) ja mantelirouhe. Sekoita tasaiseksi. Koristele halutessasi persikalla ja mantelirouheella.

Tämän jälkkärin voi myös hyydyttää parilla liivatelehdellä.

3 kommenttia:

Annika kirjoitti...

Herkullisen näköinen perunasalaatti :)

Maija kirjoitti...

Toi on ihan kivaa vaihtelua ja samalla oiva tapa käyttää tähteeksi jääneitä perunoita ja purkinpohjia.

Puutarhapörriäinen kirjoitti...

Mä unohdin hehkuttaa näitä kyljyksiä täälläkin, naminaminami!

Lähetä kommentti